Artikel av journalisten Mikael Hjerpe som besökte Ulfstorp under en utbildningshelg i jägarexamen:


På Ulfstorp utbildas nästa generations jägare

På Ulfstorps Säteri hålls kurser för jägarexamen varannan vecka under säsong. Rutinerade kursledare ser till att kunskap förmedlas enligt pedagogikens alla regler.

Alf Pettersson och Per Magnusson är två av kursledarna. De framhåller konceptet som en styrka på Ulfstorps säteri – allt finns på en liten yta.

– Skytteanläggningen är den bästa jag sett, och öppen året om dessutom. Så är det inte överallt, säger Alf Pettersson.

Ulfstorp är ett säteri med anor. Bröderna Fredrik och Michael Liedberg med familjer är idag den femte generationen Liedberg som bor och bedriver verksamheten här. Gårdens produktionsgrenar består förutom kurser i jägarexamen och jaktarrangemang av skogsbruk, spannmålsodling och äggproduktion.

Kursen i jägarexamen är en tredagars internatutbildning, och även den som har nära till Ulfstorp måste bo på säteriet. Det är intensiva dagar med fördjupning i artskunskap, etik, vapenkännedom, lagar och paragrafer, biologi, ekologi… ja, praktiskt taget allt som har med jakt och natur att göra. Flera kursledare är aktiva på säteriet, förutom Per och Alf håller även Lars-Göran Andersson och Kalle Thorén i utbildningar.

– Den som kommer hit för att ta jägarexamen vet vad det handlar om. Det krävs lite förkunskap och ingen köper kursen utan intresse – det kostar för mycket pengar för den saken utan att det är dyrt, säger Per Magnusson.

Omgivningen inspirerar

Alf Pettersson är bosatt i Västervik, har nästan 30 mil enkel väg till Ulfstorps Säteri. Han har en bakgrund i Naturvårdsverket, Svenska Jägarförbundet, Jägarnas Riksförbund och har varit yrkeslärare på ett naturbruksgymnasium och är sedan våren 2018 knuten till verksamheten här. Han tycker att omgivningen inspirerar till lärandet om jakt och natur.

– Det är intensivt och förs diskussioner alla stunder på dygnet under de här tre dagarna. Man vill ju att alla ska lyckas, och jag vill att deltagarna lyssnar och antecknar för då använder de alla sinnen och lär sig mer, säger Alf.

Kursen består av både teori och praktik, hyggligt jämnt fördelat mellan dessa områden. Provet är omfattande – den teoretiska delen består av 70 frågor med fyra svarsalternativ. Det kan jämföras med körkortsprovet i upplägg men är tuffare, enligt kursledarna. För godkänt prov krävs 60 rätt.

Den praktiska delen av provet är i tre delar:

  • Hagelgevärsprov, fyra delmoment
  • Praktiskt grundprov, kulgevär
  • Praktiskt högviltsprov, kulgevär

Ingen garanti att få jägarexamen

– Vi utbildar i tre dagar men det finns ingen garanti att man får jägarexamen. Den går inte att köpa, och det fuskas inte. Det är polisens godkända provledare som examinerar, berättar Alf Pettersson.

Utan godkänd teori får man heller inte genomföra de praktiska proven.

– Kommer man hit utan att ha läst på ordentligt eller hållit i ett vapen blir det jobbigt. Men det är ingen jägare vi släpper ut härifrån, utan personer som har möjlighet att få samhällets förtroende att köpa vapen, fortsätter Alf Pettersson.

Med jägarexamen kan man söka vapentillstånd hos polisen. Den som blir underkänd har möjlighet att göra om provet.

– Proven är svåra och skyttet är en färskvara. Det krävs träning, säger Per Magnusson.

På Ulfstorp brukar man med glimten i ögat säga att man inte blir jägare förrän efter tre generationer och visst ligger det lite i det. Det krävs träning och förkunskaper men en kurs på Ulfstorp är en god start för ett liv fyllt av fina naturupplevelser.

Mikael Hjerpe